Notes160x600
Rollup
Završeno snimanje dokumentarnog filma “Bošnjaci-genocid u kontinuitetu”

Završeno snimanje dokumentarnog filma “Bošnjaci-genocid u kontinuitetu”

 Završeno je snimanje dokumentarnog filma “Bošnjaci-genocid u kontinuitetu” autora Avde Huseinovića, a njegovo premijerno prikazivanje je predviđeno krajem jula u Sandžaku, dok će u Sarajevu najvjerovatnije biti održano u novembru.

Radi se, kaže autor, o jednom videoprikazu “višestoljetnog genocida koji traje nad Bošnjacima, ne samo na području BiH nego i na području Sandžaka, Crne Gore, Srbije, Hrvatske”.

– To je jedna u formi dokumentarnog filma prilično neispričana priča i ljudi trebaju da je pogledaju. Zasigurno da će biti šokirani koliko je toga što mi ne znamo o zločinima nad Bošnjacima koji traju više od tri stoljeća – objasnio je Huseinović u izjavi za Fenu.

Producenti filma su Bošnjaci porijeklom iz Plava i Gusinja koji žive u New Yorku i njihova organizacija BANA, a premijera u Sandžaku je planirana između 20. jula i 1. augusta.

– Bošnjaci Plava i Gusinja formirali su Bošnjačko-američku nacionalnu asocijaciju (BANA) i ona je produkcijski stala iza projekta – kazao je Huseinović, koji je rad na filmu završio nakon više od tri godine opsežnog istraživanja i snimanja.

Ističe da za narednu godinu ima puno planova, ali da je još rano govoriti o detaljima.

– Naredne godine je 25 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i od početka opsade Sarajeva i bit će rađeno nekoliko projekata koji će biti simbolično podsjećanje na te datume – kaže Huseinović.

(FENA)

Komentari