Notes160x600
Rollup
ZAUSTAVLJEN DRŽAVNI UDAR: Pogledajte hronologiju događaja u Turkoj

ZAUSTAVLJEN DRŽAVNI UDAR: Pogledajte hronologiju događaja u Turkoj

Više od 200 ljudi, među kojima su policajci, vojnici, ali i civili, poginulo je u nemirima koji su jučer izbili u Turskoj.

U Turskoj se jučer odvijala prava drama nakon što je vojska pokušala izvršiti državni udar, na ulicama Ankare i Istanbula je vladalo opsadno stanje.

Sve je počelo juče, prvo blokadom svih društvenih mreža, izlaskom vojske na ulice Istanbula i Ankare, a onda i napadima na policije i centar Turske obavještahjne službe u Ankari.

Na ulicama gradova vladao je pravi haos. Vojska, vojna vozila, tenkovi i helikopteri koji su letjeli iznad gradova pokazivali su ozbiljnost situacije. Iz helikoptera je otvorena vatra, a kako su turski mediji javili, meta je bila turska obavještajna agencija, odnosno njihovo sjedište.

Pokušaj vojske da s vlasti svrgne Recepa Tayyipa Erdogana je zaustavljen. Policija i građani su spriječili napad na državu.

Nakon što su vojnici držali blokirane mostove, rano jutros su se masovno predali. Uhapšeno je više od 700 pripadnika pobunjenog dijela vojske, a među njima i oficiri koji su učestvovali u organizaciji državnog udara.

Tokom nereda poginulo je oko 200 ljudi, među kojima su vojnici, policajci, ali i civili koji su učestvovali u odbrani države.

Pogledajte hronologiju događaja iz Turske:

Komentari