Notes160x600
Rollup
Začin koji će potisnuti vašu želju za slatkom: Rijetko ko zna koliko je cimet ljekovit

Začin koji će potisnuti vašu želju za slatkom: Rijetko ko zna koliko je cimet ljekovit

Kada razmišljate o zimskim blagdanima, uz kuhano vino i slasne kolače vam sigurno na pamet pada i cimet, koji zapravo u sebi krije mnogo više blagodati nego što to većina ljudi smatra.

Osim što se cimet koristi u liječenju zdravstvenih problema, kao što su infekcije bubrega, gripe, prehlade, dijabetes, hipertenzija, kao i problemi sa probavnim sistemom, on je bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Istraživanja koja su nedavno provedena su dokazala da ljudi koji su mirisali cimet, pokazuju bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja, kao i na brzini mentalnih reakcija.

Zbog toga, nije loša ideja da ga držite na svom radnom stolu, kako stimuliše rad mozga. Osim toga povećava i dotok kisika do moždanih ćelija i mozga. Cimet se inače dobija od unutarnje kore grmolikog drveta iz porodice lovora, a još su ga stari Egipćani smatrali čudotvornim prirodnim lijekom i upotrebljavali su ga u brojne svrhe.

Postoje različite vrste cimeta, a najčešće ćete u trgovinama da naiđete na kineski (Cinnamomum cassia), koji i nema neka ljekovita svojstva, dok je najljekovitiji među njima cejlonski (Cinnamomum verum). On je pun antioksidansa koji pomaže našem tijelu da se odbrani od slobodnih radikala.

Mnogi cimet konzumiraju svakog dana, i dok ga neki uzimaju samog, po jednu malu kašiku, drugi ga miješaju sa toplom vodom ili sa medom. On reguliše vaš metabolizak, a čaj od cimeta je jedan od najučinkovitiijih načina da regulišete razinu šećera u krvi. Sve što trebate jeste da u prokuhanu vodu dodate jednu malu kašiku cimeta, koja treba da odstoji 15 minuta prije nego je procijedite i popijete.

Komentari