Notes160x600
Rollup
(VIDEO) PROŠLO JE ČAK 25 GODINA: NA DANAŠNJI DAN ODBRANJENA TUZLA!

(VIDEO) PROŠLO JE ČAK 25 GODINA: NA DANAŠNJI DAN ODBRANJENA TUZLA!

PRIJE 25 GODINA, 15. MAJA 1992. GODINE GRAD TUZLA SE USPIO ODBRANITI NA ČELU SA LEGITIMNIM POLICIJSKIM SNAGAMA OD NAPADA PARAVOJSKE TZV. SRPSKE REPUBLIKE I TEK OSNOVANE JUGOSLOVENSKE VOJSKE.

Bio je petak, koji će se urezati svakom Tuzlaku u sjećanju. Naime, povlaćeći se iz kasarne Husinska buna, na dobro poznatoj raskrsnici Brčanska Malta desio se mali rat. Neko iz kamiona paravojske tzv. Srpske republike je zapucao prema tuzlanskim policajcima. Njima je rečeno da na vatru uzvrate vatrom.

Tako je i bilo, Tuzlaci su zajedničkim snagama, sa svim narodima (Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalima) uspjeli da sačuvaju svoj grad i pokazali su da ih niko ne može razbiti niti podijeliti.

Tuzla je i danas poznata po svojoj multietničosti i suživotu, danas svi zajedno žive u miru i prijateljstvu, a to ih je i spasilo 25. maja da neprijatelj ne zauzme grad.

Komandu paravojske je tada predvodio Ratko Mladić, koja je osnovana 12. maja u Banja Luci, a na čelu tuzlanske policije je bio Ilija Jurišić za kojim je Srbija raspisala potjernicu, ali je on oslobođen svih optužbi od apelacionog suda u Beogradu.
Na listi potjernice Srbije su se našli i bivši gradonačelnik Selim Bešlagić kao i Meša Bajrić, ali oni nisu napuštali državu od 2007. godine.

Komentari