Notes160x600
Rollup
Večeras počinje 22. Sarajevo Film Festival

Večeras počinje 22. Sarajevo Film Festival

Večeras će u Narodnom pozorištu u Sarajevu biti otvoren 22. Sarajevo Film Festival.

Tradicija je da ulogu domaćina ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala dobiju uspješni bh. glumci mlađe generacija, tako je ove godine tu ulogu dobila Alena Džebo. Ona će večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničiti početak 22. izdanja SFF-a.

Selekcija Open Air programa već je ranije najavljena kao jedna od najboljih selekcija u proteklim godinama i ove nam godine donosi sljedeće naslove: “Taxi Driver”, “Florence Foster Jenkins”, “Love & Friendship”, “Julieta”, “I, Daniel Blake”, “Captain Fantastic”, “Dobra žena”, “Flaskepost fra P” i “Tour de France”.

Na ovogodišnjem izganju SFF-a će biti prikazano 222 filma iz 61 zemlje. Filmovi su podijeljeni u 18 različitih programa, a trajanje svih filmova je oko 200 sati. Odabrano je sedam različitih lokacija za prikazivanje filmova, a skoro svi filmovi će imati reprize.

Ove godine će na SFF-u biti prikazano više od 200 igranih i dokumentarnih filmova, a najzanimljiviji je po tome što stavlja fokus na regiju koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu za nagradu Srce Sarajeva takmičit će se čak 39 filmskih naslova, a bit će prikazano 50 filmova iz regije. Filmovi se takmiče za četiri nagrade – Srce Sarajeva za najbolji film, glumicu, glumca i specijalnu nagrada žirija.

Sarajevo Film Festival i ove će godine ugostiti posjetioce iz zemalja regije, Evrope i svijeta, a na listi zvaničnih gostiju nalazi se njih više od 1.500 osoba iz više od 70 zemalja svijeta.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je slavni američki glumac Robert De Niro kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

Stephenu Frearsu, jednom od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice, bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 22. Sarajevo Film Festivala.

Wolfgangu Amadeusu Brülhartu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Komentari