Notes160x600
Rollup
UZGOJ JAGODE IZISKUJE STALNU PAŽNJU ALI SE ISPLATI

UZGOJ JAGODE IZISKUJE STALNU PAŽNJU ALI SE ISPLATI

Na imanju u naselju Kopčić, koje je kupio 2009. godine, Sanel Kaltak iz bugojanskog naselja Voznik, već nekoliko godina uspješno uzgaja jagode.

Priznaje da je zemljište kupio prvenstveno s namjerom da ima komad zemlje u prirodi, gdje bi mogao provoditi vrijeme sa suprugom i svoje dvije kćerke, te da su se stvari, nedugo nakon toga, počele odvijati u sasvim drugom smijeru.

Na nagovor rođaka iz Tuzle formirao je prve zasade jagode na površini od 2,6 duluma zemlje. Ukupna površina parcele, koju je kupio iznosi četiri duluma.

Veoma je zadovoljan količinama i kvalitetom jagoda koje proizvodi a prošle je godine je uspio prodati oko šest tona jagode dok će ovogdišnja berba dati još bolje rezultate.

Uzgaja sorte”kleri“ i “arosa“, kojima klima i bugojansko podneblje odlično odgovaraju.

Uzgoj jagode iziskuje stalnu pažnju te morate imati nekoga ko će vam dati stručna uputstva na koji način je tretirati i zaštititi, primjerice od mraza ili bolesti kako vaš trud mogao bi biti uzaludan.

Jako je važno plasirati jagodu koja proizvede te pomenuti gospodin radi sa sa čovjekom koji svake godine otkupi svu količinu jagode koju proizvede a zadovoljan je i dosadašnjom otkupnom cijenom jagode, koja je po kilogramu iznosila oko 2,5 KM.

Jagode zalijeva pumpama na struju iz bunara, koji su nepresušni na ovom području

Komentari