Notes160x600
Rollup
Uspio je pronaći način za besplatno grijanje: Ovaj izum je zaludio cijeli svijet (Video)

Uspio je pronaći način za besplatno grijanje: Ovaj izum je zaludio cijeli svijet (Video)

Nadomak Kragujevca, u Badnjevcu, profesor Vladimir Petrović je na dva hektara svog imanja postavio sunčeve koncentratore kako bi praktično dokazao da je ustvari moguće da se ljudi besplatno griju tokom cijele godine.

Nakon što je realizirao svoju ideju, počeli su ga posjećivati mnogi zvaničnici, kako domaći, tako i strani, ali ipak, nikakvog konkretnog dogovora i podrške od ulagača nije dosad bilo. Na svu sreću, neko je odlučio da reaguje i da učine nešto po tom pitanju.

Ipak, nedavno je jedna norveška firma prepoznala potencijal ovog projekta, pa je sa profesorom odlučila da zaključi ugovor. Vladimir je otkrio da firme u Srbiji nisu imale nikakav konkretan interes za ono čime se on bavio i što je pokušavao da realizuje, ali su druge zemlje, koje su više informisane oko iskorištenja obnovljivih izvora energije bile te koje su mu pružile podršku.

Norveška firma koja se obratila profesoru zainteresirana je za njegov projekat, a ujedno radi i na plutajućim otocima, te uskoro trebaju da realiziraju veliki projekat i u Monaku, a kako prenose izvori, riječ je o investiji koja je vrijedna milijardu eura, za koju je pak neophodna solarna energija. Zbog toga su Norvežani zainteresirani za Vladimirov rad, te žele da budu dio ovog projekta.

Ovaj profesor je pojasnio da je on jedini u svijetu koji ima tehnologiju koja će omogućiti proizvodnju struje iz sunčeve energije tokom svih 365 dana u godini, a itekako mu je žao što će sutra njegova domovina morati da otkupi patente od stranih zemalja, a mogla je sama da podrži taj projekat i da profitira.

Komentari