Notes160x600
Rollup
Uhvatili su ga na kameri poslije 100 godina: U Keniji snimljen rijetki crni leopard (Foto)

Uhvatili su ga na kameri poslije 100 godina: U Keniji snimljen rijetki crni leopard (Foto)

U posljednjih nekoliko dana, biolozi su uspjeli da pronađu pravo blago u divljini centralne Kenije, nakon što su dobili informacije da tim područjem vreba dosad neuhvatljivi, rijetki crni leopard.

Naime, od Afrike do istoka Rusije živi čak devet različitih vrsta leoparda, a 11% od njih ima melanizam. Za njihov način života je melanizam zapravo jedna velika prednost i privilegija, kako im služi kao odlična pomoć u lovu. Razlog zbog kojeg je baš ovaj leopard poseban u odnosu na ostale jeste što je posljednji put na kameri zabilježen davne 1909. godine u Etiopiji.

Iako su se s vremena na vrijeme pojavljivale priče i glasine oko toga da je viđen u nekim dijelovima u kojima inače žive ove vrste, to se uglavnom na priča bez svjedoka i dokaza, pa se crni leopard vremenom pretvorio u jednu vrstu legende i mita u koji je sve manje ljudi vjerovalo.

Ipak, Nick Pilfold i njegov tim su odlučili da krenu tragom tih priča koje su se prenosile od usta do usta, a to ih je dovelo do otkrića koje je sigurno promijenilo njihov život. Naime, nakon više od stotinu godina, ponovo su uhvatili crnog leoparda na kameri, koji je bio u društvu običnog leoparda, pa se pretpostavlja da mu je to majka.

Ova veličanstvena životinja je privukla veliku pažnju širom svijeta, a svi ljubitelji nedirnute prirode i životinja će se složiti da se ovakva ljepota jednostavno ne viđa svakog dana, pa je tako jako bitno da se zna cijeniti kada se dogode ovakve i situacije slične ovoj.  

Komentari