Notes160x600
Rollup
Tužna djevojčica koja je donosila radost: Udali su je sa 9 godina, rodila je dijete sa 14, a sa 22 je bila slavna i mrtva

Tužna djevojčica koja je donosila radost: Udali su je sa 9 godina, rodila je dijete sa 14, a sa 22 je bila slavna i mrtva

Ovih dana se obilježavalo 153 godine od rođenja Anandi Gopal Joši, koja je jedna od prvi doktorki u Indiji i prve žene indijskog porijekla koja je studirala, a i diplomirala medicinu na području Sjedinjenih Američkih Država. Anandi je rođena 1865. godine u siromašnoj porodici, a zbog običaja koji su i dana rasprostranjeni širom Indije, Anandi su udali za samo 9 godina za udovca koji je od nje bio stariji 20 godina.

Zapravo je njeno pravo ime bilo Jamuni, ali njen suprug je nju doživljavao kao svoju sreću, pa joj je promijenio ime u Anandi, što znači ona koja donosi sreću. Sa 14 godina Anandi je rodila dijete, dječaka koji je preminuo nakon samo deset dana zbog loše medicinske njege, što je bila prekretnica u njenom cijelom životu. Anandi je ubrzo poslije toga izrazila želju da se školuje, a u tome ju je najviše podržavao njen suprug koji joj je pomogao da ostvari svoj san.

Jedna doktorka iz Nju Džersija joj je pomogla u vidu smještaja i novčane podrške, a u to vrijeme se Anandino zdravlje također pogoršalo, ali je ipak sama došla u Ameriku. Vjeruje se da je Anandi bila prva Indijka koja je kročila na američko tlo, gdje je postala liječnica 1885. godine, sa samo 20 godina. Vratila se u Indiju, gdje je preminula 1887. godine od tuberkuloze.

Njenu smrt su oplakivali svi širom Indije, a njen pepeo je poslat njenoj dobrotvorki, doktorici Karpenter koja ga je čuvala u grobnici svoje porodice. Riječ je o djevojci o kojoj će se još godinama pričati.

Komentari