Notes160x600
Rollup
Svi prave ovu grešku kad peru zimske jakne: Vaša jakna može da bude kao nova pomoću ovog trika

Svi prave ovu grešku kad peru zimske jakne: Vaša jakna može da bude kao nova pomoću ovog trika

Postoji genijalan trik koji koriste iskusne domaćice prilikom pranja perjanih, zimskih jakni, koji za cilj ima da spriječi stvaranje grudvica na ovim jaknama.

Na mnogim jaknama postoji upozorenje da se one ne smiju prati u veš mašini, nego da u obzir dolazi samo hemijsko čišćenje. Pridržavajte se ovih savjeta od proizvođača, a za one jakne za koje je ručno i mašinsko pranje ipak dozvoljeno, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da one i poslije pranja izgledaju jednako dobro.

Najveći problem koji se može desiti sa jaknama u mašini, jeste da se pojave grudvice perja u njenoj unutrašnjosti, što kasnije u velikoj mjeri otežava proces sušenja. Ipak, postoji trik koji će vam pomoći svaki put. Naime, pričvrstite zatvarač i dugmad prije pranja, a ako ima na jakni krzno koje se može ukloniti i skinuti, onda to i uradite.

Jaknu perite naopako izvrnutu i odvojenu od ostale odjeće. Koristite deterdžente koje koristite za osjetljivu odjeću kao što je svila ili vuna, a ni slučajno ne koristite deterdžente u zrncima kako će vam od njih ostati mrlje na jakni. Izaberite onaj najnježniji program za pranje na vašoj mašini i to na najnižnoj temperaturi.

Kako biste izbjegli kvrge i nakupine unutar jakne, u mašinu slobodno stavite obične teniske loptice ili posebne kuglice kojima ćete izravnati te unutarnje nakupine koje bi mogle da unište izgled vaše jakne. Nakon što je izvadite iz mašine, okrenite je na pravilnu stranu, te otkopčajte zatvarače i dugmad. Ne sušite je u blizini izvora toplote, nego na otvorenom ili u dobro ventiliranom prostoru. Svako malo je protresite kako bi se što prije vratila u prvobitno stanje.  

Komentari