Notes160x600
Rollup
Stalno vam se pojavljuju modrice bez razloga: Ove pokazatelje ne biste trebali ignorisati

Stalno vam se pojavljuju modrice bez razloga: Ove pokazatelje ne biste trebali ignorisati

Samopregled vam sigurno može pomoći da spriječite brojne opasne bolesti koje bi mogle da naškode vašem organizmu. Kad se spomenu samopregledi, najčešće svi pomisle na rak dojke, koji u 70% slučajeva otkrivaju sami pacijenti. Svaka žena, ali i muškarac treba da zna kako da ispravno provjeri svoje grudi, ali ipak, malo njih zna kako da provjere stanje svoje kože, jezika ili oka. U današnjem članku vam otkrivamo na koje to pokazatelje obavezno treba da obratite pažnju, ako želite da ostanete zdravi.

Ukoliko ste naglo smršali, razlog može biti jer je došlo do poremećaja rada vaše štitne žlijezde, pa zbog toga ona proizvodi previše ili pak nedovoljno hormona, što se manifestuje u vidu drastičnih promjena težine. Još jedan od uzroka je nedostatak sna, što tijelo doživljava kao stres.

Bitno je da obraćate pažnju i na svoju kožu, te ako primjetite da se na vašem tijelu bez ikakvom razloga pojavljuju brojne masnice, to može da bude uzrokovano nedostatkom vitamina c, vaskulitisom, smanjenjem broja trombocita, pa je iz tog razloga najbolje da se posavjetujete sa svojim doktorom, prije nego situacija postane kritična.

Problemi sa jetrom ili sa žuči se mogu manifestovati kao žuti jezik koji je prekriven debelim slojem, te se u ustima pojavi jako gorak okus. Također se na jeziku pojavljuje sivo žućkasti sloj, ako je riječ o kroničnoj bolesti crijeva ili ako je vaše tijelo dehidriralo, što morate što prije nadomjestiti i truditi se da svakog dana unosite dovoljno vode u svoje tijelo. Ukoliko je vaš jezik uglavnom bijele boje, te ako često imate bolove u trbuhu, trebate što prije da posjetite gastroenterologa.

Komentari