Notes160x600
Rollup
Stalno se hvali da ima Putina na svojoj strani, a ustvari je suprotno: Ruski ugledni list tvrdi da je Putin odbacio Vučića

Stalno se hvali da ima Putina na svojoj strani, a ustvari je suprotno: Ruski ugledni list tvrdi da je Putin odbacio Vučića

Nakon posljednje posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Rusiji, mnogi mediji su izvještavali o dogovoru koji su postigli Vučić i Vladimir Putin, te su svi u Srbiji bili prezadovoljni informacijama koje je Vučić prenio.

Naime, on tvrdi da je dobio Putinovo odobrenje kada je u pitanju neka vrsta priznanja Kosova, ali oko toga se ne slažu baš svi. Naime, poznati moskovski list, Kommersant, smatra da Putin nikad ne bi pristao da da podršku oko nekih sličnih pitanja, kako osjeća pritisak Europske Unije, a posebno pritisak od Federice Mogherini koja u svakom slučaju pokušava da ostane zapamćena kao osoba koja je riješila problem koji je Kosovo predstavljalo ostatku cijelog svijeta.

Kao dokaz može poslužiti činjenica je otkazano medijsko obraćanje koje su trebali odraditi Vučić i Putin, kako se ruski predsjednik u zadnji tren ipak odlučio za varijantu gdje će ostati neutralan kada je u pitanju zaoštravanje odnosa sa Kosovom, kako ne bi sebi doveo u nezavidnu poziciju kod europskih čelnika, koji ga svejedno drže na oku.

Naravno, za uzvrat Aleksandar Vučić otvoreno i jasno priznaje da neće dopustiti da Srbija uđe kao članica u NATO savez, kako bi sadržala Rusiju na svojoj strani. Ipak, ruski mediji su skeptični oko toga koliko je to zapravo validno obećanje, kako to Vučić ubjedljivo pretjerano naglašava.

Ono u što je siguran narod u Srbiji, jeste da im se ta silna politička prepucavanja i igre ne dopadaju, te da bi se Vučić trebao posvetiti više svojoj naciji, nego rješavanju problema zvani Kosovo, dok mu revolucija bukti u vlastitoj kući.

Komentari