Notes160x600
Rollup
ŠOKANTNO: U BIH SE UVOZI MESO IZ EUROPSKE UNIJE NAJLOŠIJEG KVALITETA! ČUVAJTE SE!

ŠOKANTNO: U BIH SE UVOZI MESO IZ EUROPSKE UNIJE NAJLOŠIJEG KVALITETA! ČUVAJTE SE!

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je izjavio kako u Bosnu i Hercegovinu dolazi najviše mesa iz Europske unije, 90% od ukupno uvezenog mesa, a dolaze i velike količine mesa iz Argentine.

Međutim, najveći je problem što je meso koje se uvozi najlošijeg kvaliteta, najnižih cijena. Kako je izjavio državni ministar, radi se o mesu koje je u drugim zemljama odbačeno, a onda ga prodaju nama po najnižim cijenama.

Jako je teško zaštititi određeni proizvod, napominje on. Tek tada se pokazuje sva neefikasnost našeg sistema, od entitetskog do državnog nivoa, iako je tu zaštitu neophodno uraditi.

Dakle, nije moguće samo reći „od sutra zabranjujemo uvoz mesa u BiH“, za to treba imati mnogo podataka, statistika i sl. kako bi se mogao podnijeti izvještaj Briselu ili sekretarijatu CEFTA-e, međutim zbog loše saradnje entiteta i državnog nivoa, to nije moguće.

Dakle, i u ovom slučaju najviše ispaštaju građani Bosne i Hercegovine koji su prinuđeni da konzumiraju meso sumnjivog kvaliteta.

Komentari