Notes160x600
Rollup
Snimili su neobičnu scenu dok su šetali šumom: Ovo je nešto najčudnije što su ikad vidjeli (Video)

Snimili su neobičnu scenu dok su šetali šumom: Ovo je nešto najčudnije što su ikad vidjeli (Video)

Nedavno su istraživači zatekli prizor dok se zemlja sa drvećem podizala, a zatim i kako se ponovo spuštala, dok su oni sve to uspjeli da zabilježe svojom kamerom.

Naime,nedavno se dogodila posve neobična situacija u šumi u Quebecu, u Kanadi, gdje je na kameri zabilježeno dok je zemlja pokušavala da diše. Istraživači koji su se tu zadesili u tom trenutku su ostali bez teksta, a mnogi koji su kasnije imali priliku da pogledaju taj video su se složili da je ovo možda najčudnija stvar koju su ikad vidjeli.


Iako vam na prvu izgleda možda jezivo, postoji jedno posve logično objašnjenje zbog kojeg se ovo dešava. Naime, zbog elementarnih nepogoda, zemlja postaje zasićena vodom, a tako izgubi i na svojoj čvrstoći. Dok snažan vjetar pomiče krošnje drveća, tako i stabla sa korijenjem djeluje baš kao poluge koje zemlju povlače gore, a zatim je spuštaju nazad.

To se oku posmatrača učini kao da zemlja diše, pa su zbog toga stručnjaci to nazvali efekat disanja. Ipak, riječ je o situaciji koja se rijetko viđa, a još je rjeđe da nego ima spremnu kameru pa da to podijeli sa ljudima koji žive širom svijeta i koji vjerovatno nikad neće imati priliku da vide nešto slično.

Kako to izgleda, imate priliku da pogledate ispod današnjeg članka, a uvjereni smo da ćete i vi biti oduševljeni.

Komentari