Notes160x600
Rollup
SEMIR DELIĆ: „Nije riječ o suspenziji iz profesionalnih mečeva kickboxa i boxa“

SEMIR DELIĆ: „Nije riječ o suspenziji iz profesionalnih mečeva kickboxa i boxa“

Posljednjih dana mediji su objavljivali informaciju o suspenziji bosanskohercegovačkog kickboxera Semira Delića, a zbog pronalsaka  zabranjene supstance Metenolone, odnosno njegovih metabolita methylen i androstan u njegovom urinu prilikom antidoping testiranja.

Tim povodom razgovarali smo sa Semirom i željeli čuti njegovu stranu priče.

„Nije riječ o suspenziji iz profesionalnih mečeva kickboxa i boxa, samo ne mogu nastupati u mečevima koje pokriva Wako organizaciju i  amaterizam jer to pokriva svjetska antidoping organizacija,a  čime se ja ne bavim već dvije godine“, kazao je Delić.

Kako kaže, nije koristio nikakve nedozvoljena sredstva, odnosno doping samo  suplemente koji bi ubrzali njegov oporavak. On je aktivni sportista i trenira šest puta u sedmici i kad nema mečeva, ali kako reče: “Skoro je nemoguće izdržat takav tempo treninga bez dobre suplementacije uz jaku ishranu”.

Također je rekao da je jedan od suplementata i Tribulus proizvođača Body fit koji  je novi na tržištu, a ujedno i najjači Triubulus na tržištu, te  da je to naveo i u antidoping testu prije testiranja.

Kako saznajemo preko različiti izvora informisanja na temu Tribulus su održavani i seminari jer je još sportista bilo pozitivno na njega zbog nedozvoljeni supstanci koje proizvođač ubacuje u njega, a ne stavlja na deklaraciju i pušta ih u prodaju kao dozvoljene.Tribulus je uzet u radnji suplemenata gdje se prodaje i ostala suplementacija koja je dozvoljena.

Semir je šest godina bio u antidopingu i nikada mu nije pronađeno ništa što je zabranjeno. Testiran je veoma često kako na regionalnim, međunarodnim tako i na evropskim i svjetskim takmičenjima.

“Ovog puta ne poričem odgovornost,jer ne znam šta  je uzimao, sve što sam uzimao je bilo dozvoljeno mada mi sportaši nikad ne znamo šta uzimamo i nisam prvi koji je pozitivan, a da ne znam za to”.

Kako saznajemo mnogo kickboxera iz Bosne je bilo pozitivno, a zanimljiva činjenica je ta da je jedan od njih “pao” na Lasix tabletu za izmokravanje i dobio dvije godine, a drugi na Tylolhot u čijem sastavu ima malo Efedrina,  kažnjen je sa 4 godine.

Kako nam kaže prvi kickboxer u BiH: “Ovim se uništavaju snovi mladih ljudi kojima je jedina mogućnost za bavljenjem kickboxom, amaterizam. Što nije slučaj sa mnom jer imam mogućnost da se bavim profesionalno, amaterizam sam prošao i ne planiram se vraćati sa kaznom ili bez nje”.

Semir navodi da su zarade u ovom sportu minimalne, te da ih jedino ljubav vodi ka uspjehu.

“Ovo su prevelike kazne za nešto tako, a pogotovu za našu zemlju  jer u svijetu  sportistima nađu dosta jače steroide , kortikosteroide i hormone rasta pa kazna im bude do godine dana”, pojašnjava Delić.

Semir kao jedan od najboljih boraca u našoj zemlji, svakako, nastavlja sa svojom karijerom, te mu ova „suspenzija“ neće donijeti nikakve značajnije promjene, jer je u sklopu amaterizma kojim se ne bavi,tako da mu i kazna za to ne igra neku bitnu ulogu.

„Napominjem da sam reprezentativac BiH osam godina i stalni učesnik međunarodnih takmičenja i nikad ne bih rizikovao da s namjerom koristim nedozvoljena sredstva. Predhodni period bio sam registrovan član grupe ADA BiH i testiran sam često izvan takmičenja iznenada“, nastavlja Delić.

Važno je napomenuti da je Delić i službenik MUP-a TK: „Te da ni zbog svoje profesije nikada ne bi rizikovao svoje zdravlje radi ovog sporta“.

Komentari