Notes160x600
Rollup
Rijetko ko zna za ovo: Kad ujutru jedete 2 jaja za doručak, ovo će se događati vašem tijelu u toku dana

Rijetko ko zna za ovo: Kad ujutru jedete 2 jaja za doručak, ovo će se događati vašem tijelu u toku dana

Jaja su dugi vremenski period provele na listi nezdravih namirnica kod velikog broja ljudi, nakon što su neka istraživanja sprovedena prije pokazala, to jest, bolje rečeno tvrdila da se u njima nalazi visok nivo holesterola.

Ipak, zaključak do kojeg su stručnjaci došli kasnije, jeste da taj holesterol koji se nalazi u jajima, uopšte nije štetan za naše zdravlje, te da zbog ostalih vitamina, kao što su vitamini A, D, E, B12, kao i zbog brojnih minerala, riboflavina i folata, itekako treba da u svoju ishranu uključite i ove namirnice koje mnogi izbjegavaju, te na taj način prave štetu sami sebi.

Ukoliko svaki dan započinjete sa doručkom od dva jaja, onda ćete sebi da priuštite određenu količinu holina, koji poboljšava pamćenje. Holin se inače u jajetu nalazi u dijelu sa žumancem, koji mnogi izbjegavaju da jedu, što je opet jako pogrešno ako mislite dobro sebi i svom organizmu.

Istraživanja su također pokazala da se u jajima nalazi i lutein, koji je neophodan za dobar vid, jer je riječ o vitaminu koji je striktno zadužen da štiti naše oči od sunca i da smanji rizik od pojave različitih bolesti očiju.

Kako smo već spomenuli, u jajima se nalazi vitamin B, koji pak utječe na zdravlje naše kose, kože, ali i na jetru. Folat pak pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a ne treba podcijeniti ni značaj vitamina D, koji apsorbuje kalcijum u našem organizmu, koji je pak zadužen za jačanje kostiju, kao i za sprečavanje pojave osteoporoze sa kojom se nažalost danas muče mnogi ljudi.  

Komentari