Notes160x600
Rollup
Riješite se voska iz ušiju na potpuno bezbolan način: Ne koristite više štapiće koji su štetni za vas

Riješite se voska iz ušiju na potpuno bezbolan način: Ne koristite više štapiće koji su štetni za vas

Stvaranje voska u ušima je potpuno prirodno i svima se događa, a riječ je o prirodnom načinu na koji naše tijelo pokušava da zaštiti ušni aparat od brojnih bakterija.

Ipak, ono što je posebno opasno jeste čišćenje ušiju štapićima koji samo potiskuju vosak dublje u unutrašnjost, te mogu da vam naprave velike probleme. Upravo iz tog razloga većina stručnjaka ne preporučuje, čak šta i zabranjuje korištenje ovih pomagala pri čišćenju ušiju, a nedavno je jedan američki pedijatar, dr. Gil podijelio na koji način se može ukloniti vosak bez da imate problema kasnij.

On smatra da naslage voska u ušima prvo trebaju da se omekšaju, što je najlakše uraditi koristeći neko uljo. Naime, natopite komad vate tim izabranim uljem i stavite ga u svoje uho, ali bez pretjeranog guranja, kako se komadić ne bi zaglavio. Onda nakon nekih tri minute, izvadite vatu, a u uho nakapajte nekoliko kapi ulja.

Ne pretjerujte sa količinom, kako biste na taj način mogli da sebi izazovete nelagodan osjećaj, a sigurno je bol u ušima jedan od najgorih vrsta boli koje postoje.

Isto tako, u baš kritičnim slučajevima, mnogi koriste mješavinu medicinskog alkohola i bijelog ocata, i to u jednakim omjerima, te onda tu smjesu stave u neku špricu kojom zatim isperu svoje uši. I ovo je jedan od načina na koji možete sebi znatno da olakšate neugodan osjećaj, ali se preporučuje u onim ekstremnijim slučajevima, kada vam taj vosak koji se taloži u ušima stvara velike probleme kada je u pitanju vaša svakodnevnica i svakodnevni zadaci.

Komentari