Notes160x600
Rollup
Riješite se glavobolje bez lijekova za bolove: Sve što vam treba jesu kafa i limun, a bol će odmah nestati

Riješite se glavobolje bez lijekova za bolove: Sve što vam treba jesu kafa i limun, a bol će odmah nestati

Bez ikakve sumnje je da je kofein najrašireniji prirodni stimulans na svijetu. Postoji u raznim oblicima, ali se najčešće konzumira u obliku kafe.

Svaka šolja sadrži 100 mg kofeina, pa tako nutricionisti upozoravaju da u toku dana ne trebate piti više od četiri šolje crne kafe, što je doza od 400 mg kofeina. Moguće je da dođe do predoziranja kofeinom. Ipak, jednokratna doza kofeina od 200 mg ne predstavlja rizik za zdrave odrasle osobe, ali ni za adolescente ili djecu. Ipak, kako ne biste riskirali, držite se preporučene doze i mjere od stručnjaka.

Ono što su pokazala istraživanja jeste da umjerena konzumacija kofeina ima pozitivno djelovanje na prevenciju dijabetesa tipa 2, raka jetre i Parkinsonove bolesti. Umjerena konzumacija ima također učinak i na vaše kardiovaskularno zdravlje, a također se smatra da vam kafa može pomoći kod gubitka kilograma.

Naime, kofein potiče brzo izgaranje tjelesnih masnoća i kalorija, ali postoji i velika opasnost od jo-jo efekta, to jeste od vraćanja izgubljenih kilograma, upozoravaju nutricionisti.

Bitno djelovaje kofeina jeste i da ublažava mukotrpne glavobolje, pa je prirodni lijek za glavobolju napitak čiste crne kafe u koju ćete da dodate iscijeđeni sok od pola limuna. Kafu bi trebalo da pijete bez dodataka kao što su mlijeko ili šećer, jer u tim slučajevima najbolje utječe na vas.

Ne zaboravite da, bez obzira što je glavni zadatak kofeina da poboljša mentalne funkcije i da potisne umor, prevelika konzumacija je itekako štetna, pa tako se često povezuje sa simptomima kao što su uzbuđenje, nesanica, nemir, uznemirenost i mrmljanje.

Komentari