Notes160x600
Rollup
Radite OVE stvari nakon jela, a potpuno su pogrešne

Radite OVE stvari nakon jela, a potpuno su pogrešne

Zdrava hrana je ustvari ključ zdravog života ali ukoliko prati zdrave i ispravne navike,ali ljudi su više skloni nezdravim navikama pored zdrave hrane.

Istraživanja su pokazala nekoliko takvih kojima samo možete prouzrokovati probleme sa varenjem i cjelokupnim zdravljem.

Konzumirate voće 

Situacija baš neće biti pozitivna ako voće pojedete nakon što vam je želudac ”pun”, iako ste mislili da je vože na meniju poželjno. U pravu ste, i jeste ali kao dio obroka ili kada ste gladni.

Pijete čaj 

Iako ste se zdravo hranili, odlučili ste popiti čaj nakon jela, a tanini iz njega ometaju apsorpciju željeza u organizmu i sprečavaju maksimalnu iskoristivost. Ovo može iaizvati i laganu anemiju.

 

Pijete sokove, pogotovo gazirane 

Većina vas smatra kako mjehurići soka rasteretiti želudac ali činjenica je da će vam to samo usporiti probavu,a stručnjaci trvde i kako je najbolje pričekati nakon jela sa bilo kakvom tekućinom.

Istuširate se 

Žuri vam se negdje i odmah nakon jela trčite pod tuš, a niste svjesni kako loše djelujete na vaš organizam. Topla voda i ta temperatura šalje vašem tijelu signale da malo više krvi šalje prema koži,a ne prema želucu kojem jo to itekako potrebno posle jela zbog probave.

Pokušajte da svoje navike iskorijenite i zamijenite ih onim zdravim kako bi vaš organizam bi što jači i bolji, a vaša probava bila normalna.

 

 

 

Komentari