Notes160x600
Rollup
Psihologu je ovaj crtež pomogao da shvati zašto je dječak (8) nasilan prema mami: Ostali su zaprepašteni kad su saznali istinu

Psihologu je ovaj crtež pomogao da shvati zašto je dječak (8) nasilan prema mami: Ostali su zaprepašteni kad su saznali istinu

Britanski bračni par, Adrian i Emma imali su jako težak život sa svojim 8-ogodišnjim sinom Ioanom koji je bio jako nasilan prema svojoj porodici, te kad bi mu je dišla njegova „žuta minuta“, pljuvao bi ih, udarao, grizao, čupao, a oni nisu znali ni kako da ga zaustave ni kako da mu pomognu. Nažalost, zbog toga je ispaštala i njegova 11-ogodišnja sestra Sorrel, a te borbe su se nerijetko završavale tek nakon nekoliko sati mučenja i u suzama.

Očajni roditelji su odlučili da potraže pomoć jedne ugledne dječije psihologinje Laverne Antrobus, koja im je pomogla da shvate zbog čega se njihov sin tako ponaša, te da li su oni napravili grešku. Nakon prve posjete, psihologinja je ostala zapanjena količinom energije koju je majka ulagala da bi smirila svog sina, iako je već naučila da će joj to jako rijetko pomoći.

Laverne je pogledala brojne crteže koje je pravio ovaj mališan dok je imao samo tri godine, a u njima je skrivao razlog njegovog ponašanja. Ono što je ona odmah primjetila, a ostlaima nije zapalo za oko, jeste što je majka bila velika na crtežu, dok je dječak oca crtao u daljini.  To je protumačila kao znak da je dječak ostao zaglavljen u periodu u kojem je mama pripadala samo njemu.

To se moglo riješiti samo ako porodica nastavi da radi kao tim, te da dječak shvati da su svi jednako važni. Djeca se jako blisko povezuju sa roditeljima suprotnog spola, ali je bitno da se iz te faze i izađe, što se sa ovim dječakom nije desilo.

Komentari