Notes160x600
Rollup
Prodao bubreg da bi sebi kupio iPhone i zauvijek ostao invalid: Odluka koja mu je upropastila život

Prodao bubreg da bi sebi kupio iPhone i zauvijek ostao invalid: Odluka koja mu je upropastila život

17-ogodišnji Ksiao Vang nije puno oklijevao da proda svog bubreg samo kako bi sebi kupio iPhone 4, koji sebi nije mogao to da priušti.

U školi u Čengzou, gradu u Kini, je iPhone 4 2011. godine bio kao statusni simbol, a kako je Vang dolazio iz siromašne porodice koja mu nije mogla priuštiti telefon koji je želio, odlučio je da preko sumnjivog posrednika stupi u kontakt sa trgovcima organa na crnom tržištu, te je dogovorio da proda zdrav bubreg za 3.200 dolara, što je bila dovoljna svota novca da Vang sebi kupi željeni telefon.

Ova glupa i itekako opasna odluka je potpuno upropastila njegov život, te iako mu je nakon operacije rečeno da će moći da nastavi svoj život normalno kao i prije, on je ostao trajno invalid, a danas je već skoro osam godina u potpunosti zavisan od dijaliza.

Naime, operaciona sala u kojoj je izveden ovaj zahvat nije bila dovoljno sterilizovana, pa je tako došlo do infekcije rana. Porodica ovog mladog Kineza nije ni znala za njegovu operaciju sve dok više nije mogao da krije šta se dogodilo. To oklijevanje ga je koštalo i drugog zdravog bubrega, koji je vremenom otkazao.

Danas, jedini način da Vang ostane živ jeste pomoću mašine za dijalizu. Nakon što su njegovi roditelji šta je Vang uradio, ušli su u trag doktoru i posredniku, pa su dobili kompenzaciju u iznosu od 320.000 dolara, ali je taj novac potrošen na liječenje ovog mladića, koji je napravio grešku koja će mu obilježiti ostatak njegovog života.

Komentari