Notes160x600
Rollup
Približava nam se velika oluja, svi bi se trebali pripremiti: Stiže veliki oblak saharskog pijeska, a u našem regionu će ovdje biti najgore

Približava nam se velika oluja, svi bi se trebali pripremiti: Stiže veliki oblak saharskog pijeska, a u našem regionu će ovdje biti najgore

Dva do tri puta svake godine, na naše prostore, kao i na prostore cijele Europe stigne saharski pijesak koji je nošen južnim vjetrom.

Naime, kako stručnjaci predviđaju, ovog vikenda se može očekivati da će područje iznad zapadnog Mediterana, kao i zemlje Beneluxa, Francuska, Španija, Portugal, te veliki dio Apeninskog poluotoka biti prekriveno saharskim pijeskom. Iako se ovo relativno često dešava, kad je riječ o ovoj mjeri, to i nije tako često, jer po zadnjim predviđanjima, pijesak će da stigne čak i do Velike Britanije.

Kako god, najveća koncentracija će u svakom slučaju da bude u području zapadnog Mediterana, pa se tako predviđa da će tamošnji stanovnici najgore da prođu. Što se tiče stručnjaka iz susjedne Hrvatske, oni računaju da će pijesak na naše područje da stigne u noći s ponedjeljka na utorak, pa tako ukoliko niste prali automobil ovih dana, nema potrebe da to učinite sada, nećete postići puno toga.

Pijesak se već nalazi u zraku iznad Španije i Sredozemlja, a što se tiče Balkana, najviše će da zahvati područje Hrvatske, što je karakteristično unazad već dugi niz godina. Ponekad ovaj pijesak padne zajedno sa padavinama, koje znaju da budu i slabije, ali ponekad i intenzivnije, ali uglavnom dođe sa vjetrom i na tom se završi.

Kako god, ova neobična pojava nije razlog za brigu, samo se preporučuje da ne provodite baš puno vremena ovih dana napolju, posebno preko noći, kako uglavnom tada se najviše pijeska nalazi u zraku u našem regionu. Da li ste već primjećivali saharski pijesak na našim ulicama?

Komentari