Notes160x600
Rollup
POSUDI, SNAĐI SE – TO MI DRŽAVA KAŽE! Davne 1999. je BRANIO Kosovo, sad o bolesnoj majci i sestri brine, a NI ZA HLJEBA NEMA

POSUDI, SNAĐI SE – TO MI DRŽAVA KAŽE! Davne 1999. je BRANIO Kosovo, sad o bolesnoj majci i sestri brine, a NI ZA HLJEBA NEMA

Nekome kroz život upadne kašika u med, a neko iako pored golgote rata koju je doživio mora da prolazi kroz pakao. Takav je slučaj ovog veterana.

Ratni veterani koji su branili Kosovo i Metohiju 1998. i 1999. godine zadnja su rupa na svirali našeg društva. Ti ljudi koji su čuvali linije odbrane i uspeli da prežive pakao rata danas mahom žive na ivici egzistencije.

Većina njih kao ratni veteran ni posao ne može dobiti, neki za mizeriju rade i kako znaju i umiju se snalaze, dok su neki zbog prizora koje su vidjeli i pritisaka, kao i preživljenih bitaka – na sebe digli ruku.

Jedan od onih koji se bore za goli opstanak je Jovica Rajković.

Da zlo ne ide uvek samo pokazuje i to što veteran posle golgote rata i danas prolazi kroz pravi pakao. Naime, kako kaže za Espreso,Jovica sada nema ni za hljeb, a stara se o bolesnoj majci i sestri.

– Otac mi je nedavno preminuo. Majka i sestra su nesposobne za rad i da se staraju same o sebi jer su psihički obolele, a kao dokaz tome imam brojne lekarske nalaze- rekao je Jovica.

– Išao sam da tražim pomoć od presednika opštine Ćićevac. Pitao sam ih od čega da kupimo hljeb, a dobio sam odgovor “Snađi se, pozajmi”. Tada mi je pripala muka, našao sam se u bezizlaznoj situaciji i ne znam šta da radim – priča očajni čovek za Espreso.

Tada je, kako kaže pozvao svog vodnika Račića.

– Ispričao sam mu prvo da mi je teško i da ne znam kako ću i šta ću jer nemam primanja, pa čak ni za hljeb. On mi je odmah pomogao, zvao je naše saborce i odmah su me zvali i poslali novac. Tako se sada izdržavam. Moji saborci su mi velika podrška.

Jovica je jedan od veterana koji je bio na prvoj borbenoj liniji, borio se na Košarama, a od države ni u najtežim trenucima nije dobio pomoć.

Komentari