Notes160x600
Rollup
Pogledajte koliko se troši na školovanje i usavršavanje državnih službenika

Pogledajte koliko se troši na školovanje i usavršavanje državnih službenika

Za školovanje i usavršavanje državnih službenika u prošloj godini iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine je potrošeno je nešto manje od 400 hiljada KM. Ova informacija potvrđena je iz Vijeća ministara BiH.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost Mirsad Đonlagić tražio je od Vijeća ministara BiH da mu se dostave odgovori na pitanja koliko je do sada sredstava iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine izdvojeno za plaćanje naknade troškova obrazovanja i usavršavanja državnim službenicima i zaposlenicima institucija BiH, te o kojim se državnim službenicima i zaposlenicima radi.

Za školovanje i usavršavanje državnih službenika potrošeno je 376.829KM.

On je, također, tražio i da mu se dostavi informacija o tome koje su koristi građani BiH imali od plaćanja školovanja i usavršavanja i po kojem pravnom osnovu su izvršena plaćanja.

Iz Vijeća ministara BiH odgovoreno je kako je sve urađeno u skladu sa zakonom, odnosno da je pravni temelj u vezi s naknadama za stručno usavršavanje i obrazovanje definisan u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH.

Prema podacima iz Glavne knjige trezora, ukupan iznos za rashode po temelju izdataka za usluge stručnog obrazovanja i usavršavanja u 2015. godini iznosi 376.829 KM i uglavnom se odnosi na evidentiranje izdataka institucija temeljem učešća službenika na seminarima i obukama iz obIasti računovodstva, interne revizije i finansijskog upravljanja i kontrole, obuka i seminara iz oblasti reforme pravosuđa, pravnih savjetovanja, edukacije sudija i tužilaca, primjene javnih nabavki, informacionih i tehnoloških rješenja, te ostalih specifičnih obuka i usavršavanja iz nadležnosti pojedinih institucija.

Komentari