Notes160x600
Rollup
Pavle Vuisić je uspio svojim testamentom da nasmije cijeli region: Ovo je još jedan dokaz o kakvoj je legendi riječ

Pavle Vuisić je uspio svojim testamentom da nasmije cijeli region: Ovo je još jedan dokaz o kakvoj je legendi riječ

Jedna od najvećih legendi sa našeg prostora je sigurno Pavle Vuisić, kojeg se svi pamtiti kao velikog šaljivdžiju, ali i talentovanog glumca koji je ostavljao bez riječi svojom glumom.

Uloge koje su Pajo i Čkalja imali u popularnim „Kamiondžijama“ će se generacijama pamtiti, te ih se sigurno neće tako lako zaboravili. Kada je riječ o Vuisiću, riječ je o čovjkeku koji je studirao pravo, bavio se novinarstvom, a na kraju je postao glumac i to bez da je završio Akademiju dramskih umjetnosti. U toliko navrata je potvrdio da se radi o neviđenom talentu, a svojim testamentom je potvrdio još jednom da je riječ o legendi koja se jednom rađa.

Naime, u tom testamentu je izjavio da svojoj ženi, Mirjani ostavlja sve u slučaju da „odapne“, a od nje traži da ga sahrani sa svim čestima i adetima crkve pravoslavne, a zahtjevao je da se pred njegovim tijelom vide i čuju čak šest popova.

Dalje je Pavle naglasio da nikakav posmrtni govor ne želi da čuje, a neće ni od kog ni da jednu jedinu riječ progovori, kako se on ne bi morao prevrtati u svom grobu, te da ga ne tjeraju time da ustane iz groba da mori one koji nisu ispoštovali njegovu posljednju želju.

1988. godine, nakon što se tri mjeseca borio sa karcinomom, Pavle Vuisić je preminuo, a njegova supruga je ispoštovala svaku njegovu želju, pa tako nije na pogrebu dopustila ni pjesmu popova, ali ni posmrtne govore koji se njemu nisu sviđali. Nije se više udavala, te ga zauvijek čuva u svom sjećanju.

Komentari