Notes160x600
Rollup
Ovu sitnicu ima svaki automobil: Rijetko koji vozač zna koliko je ona korisna u ovim situacijama

Ovu sitnicu ima svaki automobil: Rijetko koji vozač zna koliko je ona korisna u ovim situacijama

U automobilu postoje mnoge sitnice za koje ljudi i ne znaju čemu služe, a u nekim situacijama bi se iste mogle itekako da pokažu korisnim, kako ih proizvođači nisu bez razloga tu stavili. Tako se u baš svakom autu, pored unutrašnjeg retrovizora nalazi i jedna mala poluga, koja ima neprocjenjivu vrijednost, a kojoj osim stručnjaka i onih velikih zaljubljenika u automobilu, rijetko ko zna poentu i namjenu.

Ova poluga ustvari služi za zaštitu vozača, a pomjera se u skladu s tim da li je napolju dan ili noć. U toku noćne vožnje, upravo pomijeranjem ove poluge spečavate da vas zaslijepe farovi vozila koji se voze iza vas u koloni. To se jako često zna desiti, a taj iznenadni snop svjetlost koji dolazi od farova auta iza vas mnoge zna zaslijepiti na trenutak, pa se zbog toga može izazvati i nezgoda koja može imati lakše ili teže posljedice.

Na scenu stupa poluga koju povučete ili gurnete i tako se ogledalo pomjeri gore ili dole u skladu kako vama više odgovara. Kada više nema potrebe, samo vratite retrovizor kako je bilo i ispočetka, samo pazite da ne dodirujete staklo svojim prstima, kako je ovaj retrovizor ubjedljivo najkorisniji oslonav u toku vožnje.

Uvijek trebate imati na umu da jedino ovaj retrovizor pokazuje realno stanje predmeta koji se nalaze iza vas, dok onaj lijevi retrovizor pokazuje predmete još udaljenijim nego što zapravo jesu, a desni spoljni retrovizor čini objekte još udaljenijim nego što je to slučaj sa retrovizorom koji se nalazi sa lijeve strane auta.

Komentari