Notes160x600
Rollup
Ovo se događa u vašem tijelu ukoliko zadržavate gasove: Dio vam se čak vraća na usta

Ovo se događa u vašem tijelu ukoliko zadržavate gasove: Dio vam se čak vraća na usta

Vjerovatno je većina barem jednom u životu bila u situaciji kada je ispuštanje gasova bila neophodno, ali kako je situacija bila neprikladna, odlučili su da ipak to potisnu.  

Ukoliko ste se ikad zapitali šta se dogodi sa gasovima u tim situacijama, u današnjem članku vam otkrivamo odgovor na to pitanje. Naime, ukoliko vam je ovo navika, trebate imati na umu da to može da nanese veliku štetu vašim organima u probavnom sistemu, kako je riječ o prirodnoj potrebi koja se ne dešava bez razloga.

Naime, plinovi kojima se ne dopušta da napuste tijelo, moraju ponovo da se reapsorbiraju, što znači da se dio vraća i kroz vašu usnu šupljinu, a u češćim slučajevima se dogodi da se on samo potisne na neko vrijeme, da bi se ponovo pojavio, ovaj puta kao nekontrolisano ispušteni gas. Oni se pak mogu i reapsorbirati kroz crijeva u vašu cirkulaciju, mogu da izađu kroz pluća ili pak, kroz rektum što je najprirodniji način.

Svaki put kad vi to zaustavite, u svojim crijevima gomilate pritisak koji izaziva nelagodu, pa ako to radite češće možete da napravite veliki problem kad je neophodno da dođe do rastezanja crijeva. Još uvijek nije u potpunosti istraženo u kojoj mjeri to negativno utječe na zidove vaših crijeva, ali stručnjaci svakako preporučuju da što rjeđe zadržavate gasove u svom tijelu.

Osim što ćete se vi osjećati bolje, to je mnogo bolja opcija i za vaše tijelo. Naravno, u nekim situacijama je nemoguće ne zadržati i ne potisnuti gasove, ali trudite se da to što rjeđe činite.

Komentari