Notes160x600
Rollup
Ovo je novi zakon koji je potpuno jasan, granica se ne može preći bez ovoga: Prije nego krenete na put, informišite se o ovim promjenama

Ovo je novi zakon koji je potpuno jasan, granica se ne može preći bez ovoga: Prije nego krenete na put, informišite se o ovim promjenama

Nedavno je odlučeno da će građani Bosne i Hercegovine, kao i građanih drugih šezdeset zemalja u kojima postoji bezvizni režim sa EU, ipak morati da vade jednu vrstu posebne vize da bi putovali zemljama Unije.

Naime, riječ je o ETIAS vizi koja će početi da važi od januara 2021. godine a koja će zahtjevati od građana tačno navedenih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina da prilikom svake posjete do 90 dana nekoj od država Europske unije, predaju online zahtjev za vađenje ove vize, te da plate sedam eura kreditnom ili debitnom karticom.

Osim toga što će morati plaćati, građani će biti obavezni da daju informacije i o svojoj kriminalnoj prošlosti, o svom zdravstvenom stanju, kao i o historiji zaposlenja. Svaki put će morati da označe i u koje države koje su članice Europske Unije su dotad putovali.

Iako je riječ o posve jednostavnom zahtjevu, koji će se, kao što smo već spomenuli odobravati online, mnogi su izrazili negodovanje zbog ove promjene, koja će iziskivati da građani planiraju svoja putovanja unaprijed, kako bi im viza bila odobrena prije nego što se upute na putovanje, što i nije baš uvijek moguće.

Ono što je ohrabravajuća činjenica jeste što se planira da za popunjavanje ovog zahtjeva bude potrebno samo desetak minuta, a pretpostavlja se da će odgovor da stigne na adresu onog ko je predao zahtjev u roku od samo nekoliko minuta u 95% slučajeva. Ukoliko podnosilac zahtjeva predstavlja neki rizik, tada se zahtjev ručno obrađuje, ali i tada bi odgovor trebao da stigne u roku između četiri dana ili dva tjedna.

Komentari