Notes160x600
Rollup
Ovo je najbogatije selo u Kini, a nijednom stanovniku nije dopušteno da ga napušta: Kad vidite kako žive, ništa vam neće biti jasno (Foto)

Ovo je najbogatije selo u Kini, a nijednom stanovniku nije dopušteno da ga napušta: Kad vidite kako žive, ništa vam neće biti jasno (Foto)

Selo Huaxi je najbogatije selo u cijeloj Kini, ali je ovo naselje zanimljivo medijima i običnim građanima iz drugačijih razloga.

Naime, stanovnici ovog sela su već godinama prava misterija za ostatak svijeta, a riječ je o pravom komunističkom raju u kojem su životni standardi na nevjerovatno visokom nivou. Ipak, građanima ovog sela nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove, niti smiju da razgovaraju s medijima, iz razloga koji nisu dostupni javnosti. Riječ je o milijunaškoj utopiji za koju mnogi smatraju da je ustvari zatvor za bogate ljude iz kojeg i nema baš izlaza.

U posljednjih pedeset godina, ovaj zaseok se pretvorio u luksuzno i raskošno mjesto gdje sve sija od bogatstva, a ovo selo ima svoj sopstveni takozvani Svjetski park gdje se nalaze replike nekih važnijih i poznatijih građevina iz cijelog svijeta, kao što su naprimjer Kip Slobode, opera u Sydneyu, Kineski zid i druge. U ovom mjestu ipak ne postoje klubovi, barovi ili slična mjesta tog tipa, a droga i kocka su najstrože zabranjeni kod njih.

Ono što je mnoge zaprepastilo jeste činjenica da je radno vrijeme za ljude u ovom mjestu sedam dana u sedmici, a većina radi u industrijskom sektoru koji je itekako razvijen. Ipak, stanovnici javnim prevozom ne smatraju ni tramvaje, ni autobuse, nego helikoptere, a bez ikakve sumnje je da vam to daje na znanje o kakvom je mjestu riječ.

U nastavku vam donosimo video prilog o ovom selu koje ne prestaje da fascinira cijeli svijet, a opet malo zna u kakvim uvjetima zapravo žive stanovnici ovog mjesta.

Komentari