Notes160x600
Rollup
Ovakve rane u ustima ne smijete da ignorišete: Riječ je o pokazatelju da vam fali ovog vitamina

Ovakve rane u ustima ne smijete da ignorišete: Riječ je o pokazatelju da vam fali ovog vitamina

Odrasle osobe bi svakog dana trebale da unose 400 mikrograma folne kiseline, pokazala su istraživanja Instituta za medicinu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova tvar koja je još poznata kao vitamin B9 je ustvari od ključnog značaja za naše zdravlje kako je ona zadužena da pomaže našem tijelu da obnavlja DNK, te da proizvodi crvena krvna zrnca. Ukoliko vašem organizmu fali folne kiseline, to će se manifestovati u vidu brojnih simptoma, a u današnjem članku vam donosimo o kojima je simptomima najčešće riječ.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je itekako bitna za vaš centralni nervni sistem, pa tako ako vaše tijelo nema dovoljno ovog vitamina, vrlo je vjerovatno da ćete se osjećati zaboravno, razdražljivo i da ćete se mučiti sa depresijom.

Bolovi u tijelu

U težim slučajevima anemije, koju također može da uzrokuje nedostatak folne kiseline, moguće je da zbog nedostatka kisika osjetite bol u glavi, prsima ili u nogama.

Blijeda koža

Hemoglobin se nalazi u eritrocitima, a riječ je o proteinu koji je zadužen za transport kisika iz pluća u ostala tkiva vašeg tijela, pa ako tijelo nema dovoljno vitamina B9, vi nemate dovoljno eritrocita ni hemoglobina, što može da dovede do osjećaja slabosti mišića, ali i blijede kože i ukočenosti u rukama.

Gubljenje daha

Uz ovaj simptom, često se javi i povećan puls i osjećaj vrtoglavice, a nerijetko dođe i do gubljenja svijesti.

Rane u ustima i oticanje jezika

I ovo su simptomi da imate veliki nedostatak folne kiseline, usljed čega će jezik da izgleda natečeno, crveno ili sjajno, občno oko rubova ili oko vrha. Osjetit ćete bol pri gutanju ili ćete patiti od bolnog jezika.

Komentari