Notes160x600
Rollup
Ova krvna grupa nosi najviše problema: Oni koji je imaju teško podnose bolesti

Ova krvna grupa nosi najviše problema: Oni koji je imaju teško podnose bolesti

Ono po čemu se krvne grupe razlikuju između sebe jesu antigeni, to jeste omotač koji se nalazi oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji su zaduženi da pomognu tijelu da prepozna koje su vaše krvne ćelije.

Postojanje četiri krvne grupe i ta različitost među njima je ustvari posljedica evolucije, te je riječ o nekim prednostima koje pojedine grupe imaju nad ostalima. Karl Landštajner bio je austrijski ljekar koji je 1900. godine otkrio tri krvne grupe, a nekoliko godina kasnije, nakon što je osvojio Nobelovu nagradu, otkrivena je na kraju i krvna grupa AB.

Krvna grupa A

Vjeruje se da je krvna grupa A najstarija krvna grupa, a da su ostale grupe nastale kao svojevrsne mutacije koje su bile neophodne da bi čovjek preživio određene bolesti. Dokaz za tu tvrdnju su pružili naučnici kada su ustanovili da se ćelije zaražene malarijom ne vežu tako lako sa krvnim grupama 0 ili B, kao što je slučaj sa grupom A.

To je samo jedan od brojnih primjera, zbog kojeg su stručnjaci došli do zaključka da upravo zato što su se od nje dalje razvijale krvne grupe, otpornije i jače, da je A krvna grupa najslabija od svih, te da su ljudi s tom krvnom grupom izuzetno ranjiviji u odnosu na druge.

Naravno, na to utječe i veliki broj drugih faktora, kao što su način života, ishrana, fizička aktivnost, kako vi sami utječete na imunološki sistem svog organizma. Veliku ulogu igra i genetsko naslijeđe, te historija porodičnih bolesti za koje postoji šansa da ćete i vi da obolite od istih.

Komentari