Notes160x600
Rollup
OVA FOTOGRAFIJA NATJERALA JE MNOGE DA SE ZAPITAJU: OTKUD IVO ANDRIĆ IZA ADOLFA HITLERA? RAZLOG JE VRLO OPRAVDAN!

OVA FOTOGRAFIJA NATJERALA JE MNOGE DA SE ZAPITAJU: OTKUD IVO ANDRIĆ IZA ADOLFA HITLERA? RAZLOG JE VRLO OPRAVDAN!

Na internet se pojavila fotografija koja je natjerala mnoge da se zapitaju. Naime, na toj fotografiji se vidi naš nobelovac Ivo Andrić kako stoji iza lidera nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

Naime, objašnjenje je vrlo jednsotavno.

Fotografija je nastala krajem marta ili početkom aprila davne 1939. godine kada je vlada Kraljevine Jugoslavije postavila Ivu Andrića za ambasadora te države u Njemačkoj, a u toj konkretnoj prilici radilo se o posjeti kneza Pavla tadašnjem Trećem Rajhu.

Međutim, oko njegove uloge u jugoslovenskom pristupanju Trojnom paktu postoje različita tumačenja. Preovladava ono da se sve to desilo iza njegovih leđa zbog čega je on tražio da ga ministarstvo oslobodi dužnosti.

A što se tiče njegovog prisutva potpisivanju jugoslovenskog pristupanja Trojnom paktu, većina smatra da je on tu morao da se pojavi kao ambasador.

Prije početka Aprilskog rata, Nijemci su mu ponudili da ode u Švicarsku, ali on nije htio. Vratio se u Beograd i tamo proveo cijeli rat. Taj period je značajan jer je tad napisao dva svoja najznačajnija djela – Na Drini ćupriju i Travničku hroniku.

 

Komentari