Notes160x600
Rollup
Ova biljka je jedna od najboljih prirodnih lijekova: Rijetko ko zna gdje se sve može iskoristiti

Ova biljka je jedna od najboljih prirodnih lijekova: Rijetko ko zna gdje se sve može iskoristiti

Jedna od biljaka koje svi stalno viđamo u našim dvorištima i vrtovima, a za koju nikad pretjerano nismo bili zainteresirani, jeste kopriva.

Inače, kopriva je samonikla biljka koja se pojavljuje u skoro svim dijelovima svijeta, a ono što je karakteristično za nju jeste da najbolje uspijeva u zapuštenim terenima. Kako god, prepoznatljiva je po srcolikim listovima zelene boje, koji nadraže kožu ukoliko dođete u kontakt s njima. Ipak, ono oko čega je malo ko upoznat, jesu ljekovita svojstva ove biljke. Naime, kada je kopriva u pitanju, svi njeni dijelovi su ljekoviti, i lišće i cvijet, kao i stabljka, korijen i njeno sjeme.

Ipak, mlađe generacije u koprivi vide samo korov, pa je se rješavaju čim se pojavi u njihovim baštama ili voćnjacima. Ono što oni ne znaju, jeste da ova biljka naprosto obiluje vitaminima A, C, K, kao i B2, te da se u njoj nalaze i karoten, bjelančevine, masti, glavonoidi, te  da se već godinama koristi kao lijek za anemiju zbog velikih količina željeza u sebi.

Isto tako, dobra je generalno za kosu, te osim što se koristi u borbi protiv peruti, isto tako se preporučuje onima koji žele da ojačaju svoju dlaku, te da je spriječe od opadanja.

Kopriva je zbog velikog dijela magnezija koji sadrži u sebi ujedno i jako dobro sredstvo za ublažavanje grčeva i bolova, te se koristi i kao sredstvo za rješavanje problema sa aknama, zatim sa gljivicama i herpesom. Kako god, brojne su njene primjene, pa je u svakom slučaju dobro da se informišete o njoj.

Komentari