Notes160x600
Rollup
Otkriveno pravo ime Alena Islamovića posle 35 godina

Otkriveno pravo ime Alena Islamovića posle 35 godina

Vjerovatno ste čuli za mnoge pjevače sa estrade da svoja prava imena zamjenjuju sa umjetničkim i baš po takvim imenima ih mnogi znaju.

Tako je i kod ovog velikog Jugoslovenskog pjevača čiji hitovi se i dan danas pamti i pjevaju, a njihova grupa Bijelo Dugme jedna je od najpoznatijih na ovim prostorima.

Naime, malo ko zna da zapravo pjevač grupe Bijelo Dugme Alen Islamović nije ustvari Alen, nego da je to promijenjeno ime nakon što je počeo svoju karijeru.

Alen je rođen je 5 kilometara od Bihaća, u malom mjestu Sokolac – 17.augusta 1957. godine. Cijela se njegova porodica selila zbog novog posla njegovog oca, dok je imao samo 2 i pol godine.

Početkom 80ih kad su sve popularnije postajale Divlje jagode, za oko je producentskim kućama zapao Alija Islamović, mladi pjevač i nedugo zatim su mu predložili da u Alen promijeni ime.

Kad je došlo do uspona grupe u kojoj je on pjevao, čelnici nekadašnjeg Jugotona predložili su mu ideju koja mu se nije svidjela na početku – da koristi umjetničko ime Alen.

Rekli su mu da zvuči bolje i da će među publikom tako steći veliku popularnost. U početku se dvoumio, ali je onda popustio i poslušao ih. Skoro niko danas ne zna da se zove Alija.

Komentari