Notes160x600
Rollup
Otkrijte da li ste potencijalna osoba koja ima srčane probleme uz pomoć OVOGA

Otkrijte da li ste potencijalna osoba koja ima srčane probleme uz pomoć OVOGA

Imate osjećaj nesigurnosti jer niste mogli zakopčati košulju oko vrata ili dugme neke haljine,a to je ujedno i jedina briga koja vas muči. Možda bi ste se trebali zapitati i o nekim ozbiljnijim stvarima tipa da li imate srčanih problema ?

Istraživanja studija iz Brazila su pokazala da muškarci čiji je obim vrata veći od idealnog koji iznosi 38 cm, da su skloniji srčanim oboljenjima.

Ukoliko je obim vrata kod muškaraca veći za samo 2,5 cm od prosječne veličine onda postoje velike mogućnosti da budu rezistentni na inzulin, kao i na povećanje krvnog pritiska ili holesterol.

Upalne procese koji dovode do nakupljanja viška masti u kartoidnim arterijama mogu biti izazvane od strane masnoća koje se nakupljaju oko vrata, što otežava rad srca.

Ako ste sada pomislili vi koji trenirate kako bi mogli sami uticati na srčana oboljenja, ne morate da se brinete.

Ljudi koji treniraju i imaju razvijena ramena i veći obim vrata ne spadaju u ova istraživanja iz razloga što je tada riječ o mišićima, a ne o masnoćama.

Dok čitate ovaj tekst neka vam pri ruci bude metar i izmjerite svoj obim vrata, a ukoliko vaš broj bude veći od 38 cm najbolje bi bilo da posjetite ljekara.

Osobe sa većim obimom vrata najčešće imaju tri ili više puta veće šanse da obole od srca, a nakon ljekarskih pretraga doktor će vam odrediti dijagnozu i izdati adekvatne terapije koje će umanjiti te šanse.

 

Komentari