Notes160x600
Rollup
Otišao je na rutinski pregled kod zubara: Par dana poslije toga se borio za svoj život

Otišao je na rutinski pregled kod zubara: Par dana poslije toga se borio za svoj život

Nedavno je cijeli svijet ostao zaprepašten pričom koja je kružila po internetu i društvenim mrežama, a riječ je priči jednog momka iz Kanade koji ima samo 27 godina. Naime, isti dečko je otišao zubaru na rutinski pregled, da bi par dana poslije toga primjetio crvenilo na svom dlanu koje je odlučio da ignoriše sve dok se dvije nedjelje kasnije, pretvorilo u otok plave boje. Kada se tome pridružio i bol u stomaku koji je bilo nemoguće podnijeti, odlučio je da je vrijeme da potraži stručnu pomoć i da sazna šta se dešava sa njegovim organizmom.

Nakon hitnog testiranja na koje su ga doktori uputili, otkrili su mu komade mrtvog tkiva u slezeni i u njegovom lijevom bubregu, a na aortnom zalisku, koji reguliše protok krvi sve od srca pa do glavne arterije, je imao i inficiranu masku tkiva.  Liječnici su mu pronašli povećanu koncentraciju bakterije koja se zove streptococcus salivarius u njegovoj ušnoj šupljini, a sve to je dovelo do zapaljenja srčanih zalizaka, to jeste do endokaritisa.

Najgore od svega jeste što je sve to krenulo od odlaska zubaru, a tada su opasne bakterije samo krenule da se šire ostatkom njegovog tijela. U njegovu korist nije išlo ni to što je održavao jako lošu oralnu higijenu, što je pogoršalo stvar.

Ipak, nakon dva dana korištenja antibiotika, mladiću je život spašen, ali je ipak morao da se podvrgne operaciji koja je zamijenila njegov srčani zalisak, kao i da mu se popravi aneurizma koja ga je umalo koštala života i svega što je do tad poznavao.

Komentari