Notes160x600
Rollup
Ona je bila prva žena u svemiru: Poslije tri decenije otkrila je tajnu koju su dosad skrivali od javnosti

Ona je bila prva žena u svemiru: Poslije tri decenije otkrila je tajnu koju su dosad skrivali od javnosti

16. juna 1963. godine, Valentina Tereškova je postala prva žena koja je otišla u svemir sama, a ovaj događaj je obilježio njen život.

Iako je Valentina prošla niz priprema u trajanju od 18 mjeseci, te iako je od četiri žene koje su bile potencijalne kandidatkinje, upravo ona bila proglašena najsposobnijom, priznala je nekoliko godina kasnije da nije imala ideju u što se upuštala na početku. Znala je da je riječ o rizičnoj misiji, te da je postojala šansa da se više nikad ne vrati na Zemlju, ali ipak, sve je prošlo kako treba i misija joj je donijela slavu.

Tokom ove misije je Valentina obišla Zemlju čak 48 puta u toku sedamdeset sati koje je provela u svemiru. U jednom trenutku, dogodila se situacija koja je mogla da bude kobna za Valentinu i za misiju, a dogodio se pred kraj putovanja.

Naime, kada je brod trebao da se počne približavati Zemlji, on je učinio upravo suprotno, jer je bio programiran za uzlaznu, umjestu za silaznu putanju. Ipak, na vrijeme je to uspjela da javi kontrolnom centru koji je ispravio svoju grešku i Valentina se uspješno vratila kući.

U to vrijeme, ali i danas, ovaj poduhvat je bio itekako velika stvar, pa su tako Valentini za njenu sposobnost, ali i za hrabrost uručena brojna priznanja i nagrade, kojim se ona danas ponosi. Zanimljiva činjenica jeste da je na kraju izabrana Valentina za ovu misiju, pukom srećom, samo zato što je prije imala iskustva sa padobranom, što je bio faktor koji je presudio u ovoj situaciji.

Komentari