Notes160x600
Rollup
Obavještenje od njemačke ambasade: Ovi certifikati više neće biti važeći od 1. jula ove godine

Obavještenje od njemačke ambasade: Ovi certifikati više neće biti važeći od 1. jula ove godine

Sve više mladih ljudi odlučuje da priliku za bolji život i više mogućnosti potraži u Njemačkoj, kojoj bez obzira na „seobu naroda“ koja se dogodila u posljednjih godinu dana, i dalje fali milion radnika u raznim djelatnostima.

Ipak, nešto oko čega Nijemci ne daju pregovarati jeste poznavanje njihovog jezika. Naime, većina kompanija koja traži radnike u državama van Europske Unije, zahtjeva od njih da tečno govore jezik ili barem da imaju određeni stepen, u ovisnosti od kompleksnosti posla za koji apliciraju. Ima i onih koji su voljni pružati dodatne časove učenja jezika, ali ne možete raditi bez da pokušavate da naučite njihov jezik.

Nedavno su pooštrili kriterije po pitanju poznavanja jezika, pa je tako nedavno njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini iskoristila svoju službenu stranicu na društvenoj mreži Facebook, kako bi obavijestila javnost o promjenama koje će uskoro stupiti na snagu. Naime, riječ je o certifikatima koji se prilažu kao dokaz o poznavanju jezika, a više se nećete priznavati OSD-certifikati ako isti nisu položeni u Austriji.

I dalje ostaje autentičan certifikat koji izdaje Goethe institut, ali isto tako više ovaj certifikat ne može biti stariji od godinu dana, te mora obuhvaćati sve jezičke vještine u jednom, uključujući i govor i pisanje, te čitanje i slušanje.

U nastavku možete pogledati detaljno pojašnjenje zbog čega je ova odluka donesena, te ukoliko planirate u skorije vrijeme da napustite Bosnu i Hercegovinu, sigurno će vam ove informacije biti uskoro od koristi, pa se tako pripremite na vrijeme oko onoga što morate da pripremite za to.  

Komentari