Notes160x600
Rollup
Novi DETEKTOR emocije ljutnje : Bebe su otkrivene

Novi DETEKTOR emocije ljutnje : Bebe su otkrivene

Bebe su svima omiljena bića i svojim pokretima, fantomimom i blagim osmjesima uvijek izazovu naše osmijehe.

Kako naučnici otkrivaju već od šestog mjeseca života bebe imaju sposobnost razlikovanja emiocionalnih ekspresija.

Vjerovatno ste se više puta zapitali da li bebe zaista prepoznavaju emocije ili fizičke karakteristike lica, a istraživanja u Ženevi su pokazala da bebe jos u ranom uzrastu, čak i prije nego što progovore mogu razlikovati emocije.

Naime, one izražavaju emocije u svrhu komuniciranja sa svojim roditeljima, jer je to kako je i poznato jedini način da izraze potrebe za hranom ili presvlačenjem.

Istraživanja su također pokazala da kada je u pitanju sreća ili ljutnja nemaju preferencije nakon što čuju neutralan glas ili glas nekoga ko iskazuje bijes.

Bebe ukoliko prepoznaju ljutnju duže vremena gledaju ljudima u usta a glasove koje čuju uvijek prepoznavaju kao srećne emocije.

 

Potrebe ovih studija provedene u Ženevi analizu su vršili na 24 šestomjesečnoj bebi kojoj je pokazan crn ekran dok su slušale neutralne, srećne i ljute glasove oko 20 sekudni.

Nakon toga puštena su im lica koja su izražavala iste te emocije ali bebe su ih gledale samo desetak sekundi.

Rezultati ove tehnologije koja je pratila linije pogleda koje beba pruža utvrdila je da bebe duže gledaju ako neko ima srećno lice, ali da mogu razlikovati bijes od sreće.

Komentari