Notes160x600
Rollup
Neobična tradicija: Žene kada dobiju mjesečnicu moraju živjeti u šupi!

Neobična tradicija: Žene kada dobiju mjesečnicu moraju živjeti u šupi!

Zapadni Nepal ni kroz desetljeća nije zapazio neke značajnije promjene u društvu i životu. Običaji i tradicija koja se poštovala nekada davno, poštuje se i dan danas.

Tako da osamnaestogodišnjakinja koju možete vidjeti na fotografiji u vrijeme menstrualnog ciklusa napušta porodičnu kuću, i odlazi da živi van kuće do kraja ciklusa.

Ova mlada djevojka priča kako  je prvu menstruaciju dobila sa petnaest godina, i tada je morala otići od kuće devet dana, dok ciklus nije potpuno prošao.

To je stari običaj poznatiji kao “chhaupadi”, i pridržavaju ga se svi stanovnici zapadnog Nepala.Žene u toku menstrualnog ciklusa primorane su da žive u šupi do kraja ciklusa, U šupi nemaju ni krevet, ni grijanje, a ne smiju piti ni vodu sa seoskog izvora. Zabranjeno joj je da dotiče stoku i bilo koje bilje.

Nakon što četiri dana žene provedu u šupi, moraju se okupati hladnom vodom sa izvora koji je udaljen sat vremena hodanja od sela, nakon toga moraju se pročistiti kravljim urinom. Kada sve to obave, žene se smiju vratiti normalnom načinu života.

Komentari