Notes160x600
Rollup
Najsmrtonosnija bolest djece u 19. stoljeću ponovo se vraća: Pojavili se prvi slučajevi!

Najsmrtonosnija bolest djece u 19. stoljeću ponovo se vraća: Pojavili se prvi slučajevi!

Jedna od najsmrtonosnijih bolesti djece 19. i ranom 20. stoljeća ponovo se vraća na naše prostore, a i na područje cijelig svijeta. Radi se o bolesti poznatija kao šarlah koja je bila najveći uzrok velike smrtnosti djece.

Ovu bolest možete prepoznati jer se ona manifestuje kroz crvenilo po cijelim tijelu, visokom temperaturom, jakim bolovima u grlu, a osim toga veoma često se znalo dešavati da izazove i oštećenje srca i bubrega.

Smrtnost djece zaražene ovom bolešću znatno je smanjena izumom antibiotika, ali itekako se treba biti na oprezu. Ova bolest ima još jedan naziv, a nazivaju je “Crveni vjetar”. Prenosi se sa osobe na osobu, a poznata je po tome što se stalno javlja, ali i nestaje, i taj njen proces se stalno povalja.

U jednom novosadskim vrićima proglašena je šarlah epidemija, a do sada je zabiželjeno 25 slučajeva ove bolesti koja je zahvatila mališane od dvije do šest godina. Redovne kontrole kod doktora su od ključnog značaja kako za djecu tako i za odrasle, jer sve što se na vrijeme otkrije manje su šanse za posljedicama.

Komentari