Notes160x600
Rollup
Na jednoj slici je dječak iz Beograda, a na drugoj djevojčica iz Sarajeva: Ostat ćete bez teksta, rijetko ko može da pogodi ko je ko

Na jednoj slici je dječak iz Beograda, a na drugoj djevojčica iz Sarajeva: Ostat ćete bez teksta, rijetko ko može da pogodi ko je ko

Olivier Suter je jedan umjetnik iz Švicarske, čiji je projekat pod nazivom „(Ne)prijatelji?“ u posljednje vrijeme privukao veliku pažnju u regionu.

Naime, ovaj umjetnik putuje svijetom i pronalazi osobe koje baš liče jedna na drugu, a da pripadaju suprotstavljenim stranama, klanovima, pa je tako tražio ljude koji slično izgledaju među Jermenima i Turcima, među Izraelcima i Palestincima, istočnim i zapadnim Nijemcima, a nije veliko čudo ni što ga je ovaj projekat doveo na Balkan.

Suter je nastojao da pronađe dvojnike na području Balkana, a na kraju je uspio da pronađe dvoje djece, Tinu i Sina koji su neodoljivo podsjećali jedno na drugo. Sve je izgledalo kao neko natjecanje, pa tako nijedna porodica, niti strana nisu znale o čemu se radi. Našli su se preko ljeta u Beogradu, kod frizera, koji im je napravio istu frizuru, a poslije toga je nastala slika koju vam donosimo u prilogu članka, te i sami možete pokušati da odredite koje je dijete Tina, a koje Sin.

Oba djeteta su rođena 2009. godine, te su se i oni baš zabavljali tokom snimanja. Sin je iz Sarajeva, a Tina živi u Beogradu i bili su oduševljeni koliko liče jedno na drugo, baš kao da su brat i sestra. Cilj ovog projekta je jednostavan, tvrdi Suter, on želi da na ovaj način podstakne ljude da preispitaju svoje stavove i ono za što se bore.

Komentari na društvenim mrežama su bili brojni, a svi su bili oduševljeni njegovim radom, kako zaista ponekad zaboravljamo koliko smo zapravo svi isti bez obzira na silne razlike.

Komentari