Notes160x600
Rollup
NA DANAŠNJI DAN SU NASTALI ENTITETI: GODIŠNJICA DEJTONSKOG SPORAZUMA

NA DANAŠNJI DAN SU NASTALI ENTITETI: GODIŠNJICA DEJTONSKOG SPORAZUMA

Tačno prije 21. godinu, parafiran je Dejtonski sporazum kojim je okončan višegodišnji sukob, a isti je potpisan 14.decembra 1995.godine

Trenutna podjela administracije i teritorije, rezulatat je ovog sporazuma, koji je nastao kao rezultat pregovora Alije Izetbegovića, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića a kao posrednika Richard Holbrooka i generala Wesleya Clarka.

Današnji datum, 21. novembar entitetski je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je uoči 21. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma kako je Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, u članu 1. potvrđen pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine:

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama”.

On je rekao da je ovo važno istaći s obzirom na to da još uvijek postoje političke snage koje 21 godinu nakon Dejtona skoro svakodnevno šire svoju revizionističku interpretaciju Dejtona koja je u očiglednoj suprotnosti sa ovim članom Ustava BiH.

 

Komentari