Notes160x600
Rollup
Možda vam nije OMILJENA, ali će vas spasiti

Možda vam nije OMILJENA, ali će vas spasiti

Jedan liječnik koji je ostao nepoznat jednom je izjavio ”da nema žalice” ova biljka bi nestala sa lica Zemlje”.

U suštini nalazi se svuda oko nas, mnogi je izbjegavaju jer pecka kada se dotakne, a radi se ni manje ni više nego o koprivi.

Ona spada u najljekovitije biljke a koristi se za gotovo sve zdravstvene probleme, a poznata je i po tome što ima sposobnost čišćenja krvi i odlična je u borbi sa leukemijom.

Ukoliko patite od anemije, trebali bi ste čaj od koprive uvrstiti u dnevnu upotrebu, ali isto tako i ako imate problema sa gušteračom i visokom razinom šećera u krvi.

Ova biljka koja pecka ima dug spisak bolesti koje liječi a itekako pomaže i kod upala urinarnog trakta kao i problema sa probavom.

Kada je period proljeća ova biljka je itekako jedna od onih koja uništava alergije, jer pomaže kod problema sa spavanjem,problema sa jetrom, bolesti pluća, opadanja kose, reume i kožnih oboljenja.

Kopriva ili u narodu poznatija kao žara konzumira se kao namirnica, dodatak jelima ili je pijemo kao čaj. Ne treba se dugo kuhati nego samo opariti ukoliko želite sačuvati ljekovite sastojke.

Ista stvar je i kada je u pitanju čaj. Nemojte koprivu stavljati u ključalu vodu. Ukoliko patite od alergije ova biljka je odlično rješenje kao i kod virusnih infekcija, ali ga nemojte piti duže od sedmicu dana, posle napravite pauzu.

 

Komentari