Notes160x600
Rollup
Moćni probiotici koji će vam pomoći da se riješite probavnih problema: Osjećat ćete se preporođeno

Moćni probiotici koji će vam pomoći da se riješite probavnih problema: Osjećat ćete se preporođeno

Ukoliko želite da učinite svoj imunitet snažnijim, onda je od ključnog značaja da birate kvalitetne izvore proteina i onih masnoće koje su dobre i korisne za vaš organizam, kao i antioksidansa, prebiotika i probiotika.

Kada je riječ o crijevima, bitno je da znate da se najviše bakterija, od kojih je većina onih „dobrih“, korisnih upravo smještena u vašim crijevima. Probiotici je naziv koji se koristi za određene vrste bakterija koje djeluju povoljno na vaš imunološki sistem i na vaše zdravlje. One se nalaze u hrani ili se njima obogaćuje hrana, a mogu se uzimati i kao dodatak vašoj prehrani.

Naime, fermentirani mliječni proizvodi su ti koji sadrže žive bakterije, a sve češće se oni i dodatno obogaćuju, pa je tako kefir itekako bogat dobrim bakterijama. On se preporučuje kod gljivičnih oboljenja, ali i za jačanje imuniteta. Naravno, u ovu svrhu mnogi uzimaju i jogurt.

Kiseli kupus također sadrži soj dobrih bakterije koje će itekako da pomognu vašoj probavi i imunitetu, a ujedno je i bogat vitaminom C koji je od ključnog značaja za vaš organizam u ovim zimskim danima. Vitamin C je glavni saveznik organizmu u borbi protiv gripe, a ono što se nalazi u kiselom kupusu će da pomogne crijevima pri stvaranju antitijela koja su zadužena da se bore protiv salmonele i protiv E. Coli.

Osim probiotika, bitni su i prebiotici, koji predstavljaju hranu korisnim bakterijama, te sa probioticima čine neku vrstu tandema koji je bitan za vaš imunitet. Najviše ih ima u namirnicama kao što su banane, luk, čičoka i slične tvari bogate kalcijem i magnezijem.

Komentari