Notes160x600
Rollup
Mnogi olako vade krajnike jer misle da su nepotrebni: Stručnjaci vam neće otkriti šta se sve može dogoditi nakon što ih operišete

Mnogi olako vade krajnike jer misle da su nepotrebni: Stručnjaci vam neće otkriti šta se sve može dogoditi nakon što ih operišete

Operacija uklanjanja krajnika se u većini zemalja shvata rutinskim i relativno čestim zahvatom.

Kada dijete godišnje ima vise bakterijskih infekcija grla, otprilike pet do sest, ljekari ce uvijek roditeljima savjetovati operaciju krajnika. Krajnici postaju toliko uvecani da prave smetnje u normalnom disanju, dok cesto treci krajnik dovodi do hronicne upale uha i akutnog zapaljenja usiju. U ovim situacijama operacija je nuzna, dok u ostalim, blazim oblicima, krajnici se ne trebaju vaditi, bez obzira što je to praksa koju mnogi ljudi imaju, a doktori nemaju obavezu da ih upozore da to nikako nije dobro za njih.

Mnogi nisu ni svjesni da zapravo krajnici imaju jednu od vaznih uloga u organizmu, oni u sustini jacaju imunološki sistem. Proizvode antitijela i imunoglobuline koji se bore protiv svih stetnih faktora koji napadaju naš organizam.

Mnoge studije koje su vršene kod djece kojima su izvadjeni krajnici, pokazale su da ta djeca imaju mnogo vise zdravstvenih problema u kasnijem periodu svog zivota. Posljedice se ispoljavaju u vidu infekcija respiratornih puteva ili alergijskih reakcija. Istraživanja koja su nedavno provedena su dokazala da su djeca kojima je izvadjen treci krajnik, obolijevala od opstruktivne bolesti pluca češće nego djeca koja nisu išla na operaciju krajnika.

Vadjenjem krajnika, problem sa disanjem i hronicne upale sinusa ili uha se takodje u vecini slucajeva vrate i nakon operacija. Bez obzira koliko problema imali sa svojim krajnicima, za vaše dobro je da ne žurite sa odlukom da ih uklonite, a posebno ne da to uradite svojoj djeci, koja ne mogu sama da odlučuju za sebe.

Komentari