Notes160x600
Rollup
VAŠ NOVAC NA METI LOPOVA: Koristite li bankomate ovo biste trebali znati

VAŠ NOVAC NA METI LOPOVA: Koristite li bankomate ovo biste trebali znati

Bankomati i računi klijenata, odnosno njihov novac, su ponovo na meti lopova. Poznato je da se lopovi služe svim sredstvima kako bi „očistili“ nečiju bankovnu karticu.

Stručnjak poznate softverske kompanije FICO, Brain Kinch pojasnio je četri ključne stvari koje će vam pokazati da ste potencijalna žrtva krađe novca sa kartice.

Lažni prednji dio

Jedan od trikova, kojim se lopovi služe je izrada lažnog prednjeg dijela bankomata, koji je povezan sa uređajima koji će snimiti podatke o vašem PIN kodu. Prije nego što ubacite karticu, probajte da malo prodrmate prednju tablu bankomata. Ukoliko primjetite da je konstrukcija labava, najvjerovatnije je da se radi o prevari.

Lažna rupa za karticu

Druga tehnika koja se koristi je odjeljak u koji unosite svoju karticu. Nosi ime skimmer i služi za bilježenje podataka sa kreditnih kartica, radi njihovog dupliranja. Najgore od svega je što žrtva ovog načina prevare uopšte nije svjesna da je njena kartica zloupotrebljena.

35349f9a23594b34222dd3fcbad82b75

Dupla tastatura

Uređaji koji se koriste u otvoru za kartice, kopiraju podatke sa računa, ali ne mogu i PIN kod. Zbog toga, lopovi stavljaju lažne tastature, koje bilježe PIN.

Stranci u vašoj blizini

Zaštita je oduvek bila vrlo važna karika, prilikom podizanja novca sa bankomata. U svakom slučaju, najbolje je drugom rukom pokriti tastaturu, tako da niko ne može videti broj koji ukucavate.. Sjetite se da većina provalnika djeluje kao grupa!

Dvije stvari vam možemo preporučiti. Prava je da po svoj novac idete isključivo u banku, a druga, ako baš morate koristiti bankomat – budite oprezni!

 

Komentari