Notes160x600
Rollup
Kolač koji je savršen za sve: I oni koji imaju dijabetes mogu jesti ovu tortu

Kolač koji je savršen za sve: I oni koji imaju dijabetes mogu jesti ovu tortu

Neki recepti su zaista jako zdravi, a i ukusni, a recept koji vam donosimo u današnjem članku je dobar i za osobe sa dijabetesom. Riječ je o torti sa stevijom, koja će vas oduševiti u potpunosti.

Sastojci koji se koriste u pripremi ovog recepta su jedan dekagram stevije, pet kapi ekstrakta vanilije, 14.5 dekagrama maslaca, šest jaja, prstohvat soli, 15 dekagrama čokolade (koristite onu koja ima 70 posto čokolade ili i više), 15 dekagrama integralnog pšeničnog oštrog brašna, jedna mala kašika praška za pecivo.

Za preljev  vam je potreban jedan dekagram stevije, zatim sok napravljen od iscijeđene narandže i limuna koji ćete iscijediti i procijediti.Za premaz, ako imate dijabetes, iskoristiti 20 dekagrama džema od marelice. Na kraju, za glazuru će vam trebati 20 dekagrama tamne čokolade i 6 dekagrama maslaca.

Prvo ćete bjelanjke da odvojite od žumanjaka, koje ćete da izmiješati mikserom. Zatim ćete na pari da otopite maslac i čokoladu, a onda da ih umiješate u smjesu sa žumanjkom. U to ćete dodati bjelanjke, a onda i ostale namirnice koje ćete izmiješati polako. Smjesa bi se trebata peći 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni, a u okruglom kalupu prvo stavite papir za pečenje. Tijesto namočite slatkim sirupom od stevije, a i sokom od limuna i narandže koji ćete prokuhati ali i ohladiti. Prerežite napola, a onda premažite džemom. Maslac zagrijte do vrenja, a zatim u njega dodajte čokoladu i dobro promiješate, pa time prelijte tortu. Torta će vas oduševiti, a sigurni smo da ćete se složiti da je jako ukusna. Prijatno!

Komentari