Notes160x600
Rollup
Karleuša nije Vranješu najveći problem: Može otići u zatvor zbog svakog javnog nastupa zbog tetovaže

Karleuša nije Vranješu najveći problem: Može otići u zatvor zbog svakog javnog nastupa zbog tetovaže

Ovih dana se u javnosti itekako priča o aferi i skandalu koji su izazvale eksplicitne fotografije na kojima je navodno poznata estradna pjevačica Jelena Karleuša, a koje je ona razmjenjivala sa bosanskohercegovačkim fudbalerom Ognjenom Vranješom.

Ipak, kada je riječ o životu mladog fudbalera, ova afera nije njegov najveći problem, a od njega se već naviklo da pokušava na sve načine da privuče pažnju medija. Naime, to je dokazao nakon što je istetovirao lik četničkog vojvode, fašiste i ratnog zločinca, što su oštro osudili svi razumni ljudi, uključujući i Fudbalski savez BiH, pa tako Ognjen više neće zaigrati za reprezentaciju.

Zbog sporne tetovaže, prema zakonima EU-a, SAD-a i drugih država koji se tiču javnog promovisanja fašizma i ratnih zločina, grupa pravnika i bosanskohercegovačkih patriota koji žive u sjevernom i zapadnom dijelu Europe, planiraju da podnesu tužbe državama u kojima Ognjen bude igrao, a kazna za promovisanje fašističkih ideja je najčešće zatvorska.

Iako Fudbalski savez nije reagovao dovoljno odlučno, to je za njih učinio FARE Network, mreža koja je u nadležnosti UEFA-e, a zadužena je za suzbijanje mržnje i rasizma u fudbalu. Vranješova tetovaža je uvedena u njihove zapisnike, te je objavljenja na njihovoj zvaničnoj stranici.

Kap koja je prelila času i za klub u kojem je Vranješ dosad igrao, Anderlecht, je bila afera u koju je bio uključen fudbaler, a nedavno su objavili kako on više neće igrati u njihovom klubu, te da će do isteka ugovora biti dio U21 sastava, mada su šanse da će izaći na teren poslije svega ravne nuli.

Komentari