Notes160x600
Rollup
Kad se ove biljke posade zajedno, poslije toga uopšte ne bude uroda: Svako ko ima baštu bi ovo trebao da zna

Kad se ove biljke posade zajedno, poslije toga uopšte ne bude uroda: Svako ko ima baštu bi ovo trebao da zna

Uskoro nam stiže proljeće i ljepše vrijeme, a mnogima se polako približava vrijeme kada će konačno početi da rade u svojim baštama i da siju nove biljke i plodove, kojem se itekako raduju nakon duge i hladne zimske sezone koja je iza nas.

Ipak, koliko god da iskustva imate iza sebe, uvijek postoje neke okolnosti koje niste mogli da očekujete ili šabloni koje niste uočili. Tako naprimjer, činjenica je da neke biljke jednostavno ne mogu da opstanu jedne pored drugih, pa je tako čisto bacanje resursa ako ih sadite u blizini jedne druge. U današnjem članku vam donosimo o kojim je to biljkama riječ.

Prva na našoj listi je grupa luka i graška, kako mnogi već znaju da luk onemogućava da se grašak razvija, pa je to zbog toga jako štetno. Isto to vrijedi i za krompir i paradajz, koji zapravo potiču iz iste porodice, što znači da su najslabiji na iste štetočine, do čije razmjene može da dođe ako su zasađeni u blizini jedni drugih.

Papriku i grah također ne biste nikad trebali sijati u blizini jednih i drugih, kako često zna da dođe do oštećenja listova, ali i do opadanja plodova. Ukoliko želite da imate svoju zalihu brokolija, nikad ga ne sadite u blizini salate kako će to da mu naškodi.

Na kraju, najbitnije je da se posvećeno pridržavate svih metoda održavanja koje je potrebno da poznajete da biste imali na kraju urod, ali i da shvatite da neće baš sve uspjeti što vi zasadite ili što ste planirali da uradite.

Komentari